Vuosi ”tubettavana” bussinkuljettajana! Minkälaisen vastaanoton videoni ovat saaneet?

Share

Kuva: Eyestetix Studio / Unsplash

Tässä blogitekstissä aion tulla käsittelemään Youtube-kanavani ja sitä kautta videoideni saamaa vastaanottoa. Kuten arvata saattaa, niin vastaanotto on ollut sekä myönteistä että myös tietyllä tavalla vähän negatiivistakin.

Youtube-kanavani saamasta vastaanotosta piti alunperin tehdä video, mutta päätin aivan viime hetkillä tehdä tästä aiheesta kuitenkin tavan blogikirjoituksen.

Yhtenä syynä tähän oli se, etten halunnut katkaista hyvää kasvukautta kanavani tilaajamäärän suhteen. Menetin nimittäin kaksi tilaajaa kun tein kanavani viime vuoden vaiheita käsitelleen videon alkuvuodesta. En halunnut historian toistavan itseään.

Toinen syy päätökselleni oli taas sitten se, että halusin myös blogisivustolleni vähän elämää ja liikennettä.

Ylläolevan videon johdosta en aio siis tulla kanavani viime vuoden vaiheita käsittelemään tämän enempää.

Aloitetaan saamani vastaanoton perkaaminen siitä myönteisestä. Sanotaan näin, että ylläolevan videon julkaisun jälkeen paljon on ehtinyt tapahtumaan.

Olen yllättynyt siitä, miten loppujen lopuksi myönteinen videoideni saama vastaanotto on ollut ottaen huomioon, että olen näitä videoita jakanut pahamaineisiin somealustoihin kuten Suomi24 ja Ylilauta. Nämä alustat kun ovat tunnettuja siitä, että kommentointi saattaa olla sangen raakaakin.

Videot itsessään eivät ole varsinaisesti saaneet kritiikkiä, vaan se on kohdistunut lähinnä niissä esittämiini mielipiteisiin.

Yksi hyvä esimerkki saamastani kritiikistä liittyy Mikkelin joukkoliikenneuudistusta käsittelevään videosarjaan, jossa kehuin tätä uudistettua linjastoa ja aikatauluja. Se on totta, ettei aikataulut välttämättä kaikkien linjojen osalta palvele edelleenkään työmatkaliikennettä.

Myönnän siis esittäneeni videolla mielipiteeni liikaa bussinkuljettajan näkökulmasta. Haluan kuitenkin mainita sen, että minulle bussinkuljettajana aikataulu merkitsee muutakin kuin aikatauluvihkoon painettuja numeroita.

Minulle ne merkitsee ajoaikoja ja vanhaan linjastoon verrattuna parannus on huomattava, joten seison edelleen sanojeni takana. Mutta kuten sanoin, niin ulosantia tämän mielipiteen suhteen olisi voinut ehkä miettiä tarkemmin. Oppia ikä kaikki! 🙂

Suomi24:n ja Ylilaudan lisäksi jaoin videoitani myös Redditiin. Nykyään en sinne enää pysty kirjoittelemaan mitään, sillä minut on bannattu sieltä pysyvästi. Ilmeisesti tekemiseni eivät taas siellä miellyttäneet kovinkaan monia. Toki varmasti säännötkin olisi ollut syytä lukea… 😀

Reddit lienee ainoa paikka, missä joku kommentoija on muuten toivoinut minun lopettavan videoiden teon. Tai no, en tiedä liittyikö se varsinaisesti videoiden tekemiseen vai videosarjan tekoon?

Noh, tämän kommentin kuittasin huumorilla ja pahoittelin, että Mikkelin katuria käsittelevään videosarjaan on luvassa vielä kaksi osaa. Tämä jurputus loppui tähän.

Tämänkaltaisiin kommentteihin en ole törmännyt esimerkiksi Suomi24:ssa. Ylilaudasta taas en tiedä, sillä se on tyystin oma erityislaatuinen yhteisönsä.

Mitä tulee katselukertoihin, niin Redditistä tuli parhaiten katselukertoja videoilleni, mutta tosissaan minua alettiin bannailemaan eri ”aliredditeistä” heti kun olin tehnyt koostevideot arkistoistani löytämistäni klipeistä. Muistelisin ekat bannit tulleen jo Scanian esittelyvideon julkaisemisen jälkeen.

Ja tosissaan nyt keväällä minut bannattiin Redditistä lopullisesti, mutta Youtuben datan liikenteen lähteistä Reddit hävisi muistaakseni jo ennen vuodenvaihdetta. Eli kyseinen järjestelmä blokkasi minun mainostustani jo tuossa vaiheessa. Seuraavaksi suurimmat katsojavirrat ovat tulleet Ylilaudasta ja Suomi24:sta.

Mainittakoon muuten, että Suomi24:ssa jotkut sinne jakamani videot ovat käynnistäneet todella mielenkiintoiset keskustelut jotka ovat vielä jopa ihan yllättävän asiallisia. On ollut välillä mielenkiintoista käydä niitä lukemassa ja esimerkiksi vetybusseja käsittelevälle videolle tuli idea juurikin näistä keskusteluista.

Jos minulle joku olisi puolitoista vuotta sitten sanonut, että joku suuri toimija tulee bongaamaan tekemäni videot ja vieläpä jakamaan niitä omissa somejulkaisuissaan, niin en välttämättä olisi uskonut. Puolitoista vuotta sitten kanavani eli pahassa taantumustilassa eli tilanne oli kaikkea muuta kuin valoisa.

Tein alkuvuodesta viikonloppureissun Leppävirralle ja satuin tältä reissulta kuvaamaan pienen reissuvideon. Käytin matkusteluun Onnibusin pikavuoroja, jonka lisäksi kuvasin joitain klippejä myös Kuopion paikallisliikenteestä. En todellakaan kuvitellut tämän videon saavan kummoistakaan vastaanottoa, mutta noin vuorokausi tämän videon julkaisusta alkoi sitten tapahtumaan.

Onnibusin sometiimi oli nimittäin bongannut tämän videon ja yllätyksekseni heidän suhtautuminen tähän videoon oli todella myönteinen, minkä lisäksi he jakoivat tämän videon Instagram-tarinaansa. Yllätys oli todella suuri kun Instagramista tuli ilmoitus, että juurikin Onnibus oli maininnut minut jossain julkaisussaan. Vau!

Tietenkin Onnibusin mukaantulo vaikutti tämän videon katselukertoihin ja se on tällä hetkellä tämän vuoden videoistani se katsotuin! Todella iso kiitos tästä kuuluu siis heille! Tähän en olisi jaksanut uskoa!

Tälle videolle on luultavasti jotain muutakin mukavaa luvassa, sillä Onnibus myöhemmin pyysi saada käyttää tätä videota kotisivuillaan. Totta kai minä tähän suostuin.

Aika näyttää mihin svääreihin tämä video vielä yltää. Olen kuitenkin tyytyväinen jo tähän asti siihen mitä tällä olen onnistunut saavuttamaan!

Voisimmeko käyttää ja upottaa tämän YouTuben videon myöhemmin meidän sivuille? Se saisi todennäköisesti ainakin jonkin verran lisää katselijoitakin. 🤗

Jotta tämä juttu menisi vielä mielenkiintoisemmaksi, niin Onnibus toisti tämän tempun uudelleen, mutta nyt vuorossa oli koronapandemian vaikutuksista linja-autoalalle käsitellyt bussivlogi.

Tämä viimeistään yllätti minut täysin, sillä tämä kyseinen video ei varsinaisesti käsitellyt Onnibusia vaan koko linja-autoalaa ja sen kohtaamaa ahdinkoa.

Tämänkaltaista vastaanottoa en olisi kyennyt kuvittelemaankaan. Sillon kun tein näitä paljon ”laadukkaampia” dokkareita, niin eipä esimerkiksi Tieteen kuvalehti tai Historia-lehti näitä jakaneet omissa somejulkaisuissaan.

Tämä todistaa itselleni jo sen, että valitsemani nykyinen pääaihealue on ollut oikea! Tästä saadaankin oiva aasinsilta sitten siihen negatiiviseen vastaanottoon, joka nimenomaan kohdistuu juurikin tähän pääaihealueeseen ja varsinkin busseihin!

Kun aloitin bussihommat vuonna 2017, niin ihmisten suhtautuminen alkoi muuttumaan jostain syystä nuivempaan suuntaan ja bussijutuistani muodostui eräänlainen punainen vaate monille. Tämä nuivuus periytyi myöhemmin myös kanavaani kohtaan, kun päätin herättää tämän bussiaiheen taas henkiin vuosi sitten kesällä.

Näiden ”laatudokkareiden” aikaan videoni olivat hyviä, mutta nyt kun aloin tekemään jälleen bussiaiheisia videoita, niin nepäs eivät enää olleetkaan hyviä. Jännä miten suhtautuminen muuttuu kun aihe muuttuu.

Nyt kun aihe ei varsinaisesti miellytä, niin vikojakin on alkanut löytymään. Yksi mikä kertoo negatiivisesta suhtautumisesta mieliaihettani kohtaan on se, että minulle on jopa lauottu päin naamaa, miten hauskaa on katsoa videoitani kun kerron niin innoissani bussijutuista… 🙄

Se oli sitten mielekkäämpää katsottavaa kun vailla suurempaa mielenkiintoa kerroin ”faktoja” esimerkiksi Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudesta.

Se on muuten mielenkiintoinen juttu, että vaikka pääosin vastaanotto on ollut myönteistä, niin silti fiiliksen syö tämmöiset tyhjänpäiväiset kommentit kun aihe ei nyt vaan satu kiinnostamaan. Valitettavasti nämä kommentit ovat välillä kummitelleet mielessä niin paljon, että motivaatio näiden ”huonompien” videoiden valmisteluille on ollut vähän kateissa.

Mainittakoon, että olen ottanut videoillani paljon vaikutteita suuremmilta tubettajilta kuten esimerkiksi Tapio on the move ja Aki Pouta. Videoideni ulosantiin on toki moni muukin tubettaja vaikuttanut, mutta nämä halusin nostaa esille lähinnä siksi, että myös he kertovat videoillaan omista ammateistaan ja aloistaan juttuja suurella innolla. Vähän samaan tapaan kuin minäkin. Aikaisemmin mainitut kommentit mielestäni halveeraavat siis myös näitä tubettajia.

Minun on vain hyväksyttävä se ikävä fakta, ettei tekemäni sisältö tule miellyttämään kaikkia. Toki tarvitseeko tätä mielipahaa minulle ilmaista erikseen? Itse pystyn elämään asioiden kanssa jotka eivät minua varsinaisesti kiinnosta, mutta nykyään tämä on kait harhaista ajattelua. Mielipide ei ole mielipide jos sitä ei saa julki huudettua!

Tämänkaltaiset tyhjänpäiväiset kommentit kertovat enemmän näistä kommenttien laukojista kuin minusta tubettajana.

Tämä blogikirjoitus taisi nyt kääntyä vähän angstaamisen puolelle, mutta nämä valitettavasti liittyvät paljolti saamaani vastaanottoon. Minun pitäisi keskittyä nyt tuottamaan sisältöäni niille jotka videoistani saavat irti jotain ja jotka myös oikeasti arvostavat minua.

Nyt kuitenkin lopetetaan tämä angstaus ja kurkataan mitä on luvassa tulevaisuudessa. Minulla edelleen elää haave siitä, että saisin yhtä lemppari videosarjaani jatkaa.

Tämähän on tietenkin ”Bussinkuljettajan matkassa”-videosarja. Valitettavasti on asioita joihin itse en pysty vaikuttamaan. Minähän tekisin jo vaikka heti tänään näitä videoita jos pystyisin. Haave kuitenkin elää tästä ja aika näyttää miten tulee käymään.

Kuten sanoin, niin tämä kuuluu asioihin joihin en itse juuri nyt pysty vaikuttamaan. Tämän tarkemmin en pysty tätä nyt avaamaan! Näitä videoita on minulta oikeasti joskus keretty jo pyytelemään!

Vielä jatketaan kuitenkin pääsääntöisesti näillä puhevideoilla. Aion tulla jossain vaiheessa kokeilemaan vähän videoiden julkaisutahdin tihentämistä, mutta tämäkin riippuu pitkälti siitä miten minulla on aikaa milloinkin käytettävissä.

Puhevideoiden lisäksi aion tulla myös kuvailemaan videoita itse bussiliikenteestä ja tietenkin myös joitain reissuvideoita. Vähän vaihtelua siis ainaisten puhevideoiden lisäksi! 🙂

Nyt kuitenkin päätetään tämä ikuisuusprojektiksi venähtänyt blogikirjoitus. Toivon todellakin että jaksoit lukea tämän pitkän tekstin. Muistakaa katsoa videoitani ja tilailla kanavaani! Sillä olisi iso merkitys minulle! Kiitos etukäteen ja muuten toivotan teille oikein aurinkoista loppukesän jatkoa! Se on moro! 🙂

– Risto Holopainen

Risto Holopainen

Kuopiolainen tubettaja ja blogaaja.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.