Valikko Sulje

Fukushiman ydinkatastrofi – Historiamme toiseksi pahin ydinvoimalaonnettomuus

Vuonna 2011 tapahtui historiamme toiseksi pahin ydinvoimalaonnettomuus Japanin Fukushimassa. Merenalaisen maanjäristyksen seurauksena syntynyt noin 14 – 15 metrinen tsunami iskeytyi ydinvoimalaan lamauttaen sen täysin. Tämän johdosta polttoaine kolmen reaktorin sydämessä pääsivät ylikuumenemaan ja lopulta sulamaan. Tästä vapautui radioaktiivisia aineita ensin reaktorin suojarakennukseen ja myöhemmin ympäristöön. Ainekset olivat vielä tätäkin pahempaan…

Oliko tsunami yksittäinen tekijä, vai olisiko tämänkaltainen onnettomuus voitu estää? Tietenkään emme pysty maanjäristyksiin vaikuttamaan, mutta pieniin yksityiskohtiin sitäkin enemmän! Luultavasti nämä yksityiskohdat muodostuivat ratkaiseviksi tekijöiksi, sillä uskon tsunamin olleen vain viimeinen niitti lukuisten laiminlyöntien sarjalle…

Lähteet

Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus
Sivusto: Suomenkielinen Wikipedia

Tōhokun maanjäristys ja tsunami
Sivusto: Suomenkielinen Wikipedia

Fukushiman ydinvoimalaitoksen onnettomuus
Sivusto: STUK.fi

Masami Yoshizawa elää Fukushimassa 260 radioaktiivisen lehmänsä kanssa – elämä
muuttui ydinvoimalaonnettomuudessa 9 vuotta sitten

Sivusto: YLE
Kirjoittajat: Viivi Berghem, Marko Lönnqvist, Annukka Palmén-Väisänen,
Tapio Kantele

Tokio välttyi hiuksenhienosti ydinkatastrofilta
Sivusto: Tieteen Kuvalehti
Kirjoittaja: Carsten Nymann

Tekijätiedot

Idea, käsikirjoitus, kuvaus ja editointi: Risto S. Holopainen

Tekijänoikeudet

© Asahi / Reuters, Hironori Asakawa, Joe Moross, United States Navy, BBC, Mainichi Shimbun, HO/AFP, Reuters, Säteilyturvakeskus (STUK), IAEA, Digital Globe, Shigeru23, Chris Gallagher, NOAA, Daphne Zaras, P O N, Cabinet Secretariat Cabinet Public Relations Office, David Veksler, Kyodo ja Jason Blackeye

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.