Valikko Sulje

Linja-autonkuljettajan raskas vastuu

Haluan tässä blogitekstissä tuoda esille asiat, mitä linja-autonkuljettaja voi saada niskaan, kun auto pyörii myöhässä. Kokemusta on 5 – 20 minuutin myöhästelyistä… Niin ja tosiaan. Vikahan on aina minussa!

“Kuinka sinä voit olla näin paljon myöhässä…”
“Onko aikataulut muuttunueet….”
“Missä sinä oikein kuppasit….”
“Minun pitäisi keretä…”
“Paree keretä…”
“Soita…”
“Minä luulin ettet sinä tule…”

Tässä on muutama koottu sitaatti, mitä olen saanut kuulla kun olen ollut myöhässä. Itkeminen alkaa heti vaikka olisitkin vain minuutin (1 minuutti) myöhässä. Olen monesti miettinyt mitä ihminen kerkeää tuon ajan puitteissa tekemään… Noh, en ala sitä sen enempää setvimään.

Ensimmäiseksi haluan listata asioita, mitkä vaikuttanee linja-auton kulkemiseen. Listassa on mainittu ne, mitkä minä olen urallani kokenut.

Matkustajamäärä

Aika loogista minusta. Mitä enemmän kulkijaa, sen enemmän pysähtelyjä. Päälle aamun ja iltapäivän liikenneruuhkat niin pysyykö auto ajassa? Kaahailu ei tässäkään auta mitään, koska joudut kuitenkin odottelemaan liikennevaloissa. Minusta aika yksinkertaista.

Korttilataukset
Miten nämä AINA sattuvat ruuhkavuoroille? Eikö ihmisillä ole kykyä ennakoida? Kuljettajalta voi pyytää tulosteen, joka näyttäisi kortin tiedot. Toki paljon tätä tehdään kiusallaan.

Vanhat ihmiset

En ole ikärasisti, mutta tämä on KYLMÄ FAKTA. Valtaosa vanhoista ihmisistä liikkuu hitaasti ja aina se parhain paikka löytyy ihan auton perältä… Sitten huudellaan, että älä lähde…

Kanssaliikenne
Ei ole takeita, että edellä ajava osaisi liikennesääntöjä ja täten voi ajaa kymmenen kilometriä alinopeutta. Ja usko pois, se tuntuu. Parhaimmillaan on ajeltu 20 kilsaa alinopeutta ja ohi et voi mennä, kun kuitenkin heti seuraavalle pysäkille joudut pysähtymään…

Keliolosuhteet

Täytyy aika IDIOOTTI olla, että lähtee repimään liukkailla keleillä. Ja kun kanssakulkijoilla ei ole väliä palaako mikään valo perässä, niin turhia riskejä pitää välttää…

Tietyöt

Tarvitseeko tätä edes selittää? Nimim. 20 minuuttia tämän takia myöhästytty ja asiakkaat äärettömän äkäisiä. Kuljettajan vika ehdottomasti!

Auton hajoaminen

Ainahan ne hajoaa pahimmalla hetkellä… En jaksa edes selittää tätä.

Liikennevalot

Niin… Parhaimmillaan 2-3 minuuttia odotuttaneet kaikista suunnista… Mutta tämähän on ehdottomasti kuljettajan vika…

Valtaosa näistä syistä ei siis voi langeta kuljettajan harteille. Kuljettaja ei voi määrätä tietöitä tai liikenneruuhkia.

Toki myös kuljettajan hölmöilyt voi osaltaan vaikuttaa myöhästelyyn, mutta se on ns. vähemmistö. Ylinopeudesta aiheutuneet kolarit, tupakkitauot ynnä muut tahalliset viivyttelyt vaikuttavat myös linja-auton kulkuun. Valitettavasti tämä vähemmistö pilaa enemminstön maineen ja myöhästely on siis täten AINA kuljettajan vika.

Noh, palaan itse aiheeseen.

Mitä sitten tarkoitan raskaalla vastuulla? Yksinkertaisesti sitä, että kuljetamme suuria ihmismääriä. Oma huippu lienee 70 – 100 väliin. MINÄ olen siis vastuussa 70 – 100 ihmisen hengestä. Suurin osa tästäkin määrästä on seisomarahtia. 10 – 20 kilometriä ylinopeutta ei tee matkasta yhtään miellyttävää. Suoraastaan se on pelottavaa. Parhaimmillaan kun et penkilläkään kestä istua, niin entäs sitten keikkuva seisomarahti? Se vahinko voi sattua vaikka ajat rajotusten mukaan, mutta suurempi todennäköisyys sille on kun ajat ylinopeutta.

Olen monesti miettinyt, että mitä liikkuu niiden “ammattikuljettajien” korvien välissä, jotka aikataulun ehdoilla yrittävät kaahata kuorma päällä. Minä en henkilökohtaisesti halua harteilleni sitä, että 100 hengestä tyyliin 30 menetetään, kun esim. joku deeku haluaa narkkaamaan toiselle puolelle kaupunkia tai joku töihin. Toki se ei ole oikein työssäkäyville, mutta silloinhan tämä kertoo järjestelmässä olevan vian. Mutta koska huonossa tapauksessa kaupunki ei ole halukas lisäämään vuoroa, niin kuljettajat joutuvat rikkomaan lakia. Se ei ole oikein. Ei todellakaan!

Otetaan sitten se vastuukysymys. Entä jos jotain sattuu? Ajat jonkun ihmisen kuoliaaksi, tai ajat kovaa jonkun perään? Kenen harteille se vika lankeaa? Esimies voi vaatia aikataulussa pysymistä, mutta se jää sitten siihen. Tässä tapauksessa kuljettaja on korviaan myöten keltaisessa nesteessä. Esimies pesee kätensä pois. “En minä mitään ole vaatinut. Kuljettaja teki itse ratkaisunsa”.

Huonossa tapauksessa kuljettaja polttaa korttinsa ja silloin ollaan heikoilla jäillä. Kukaan työnantaja ei tee kortittomalla kuljettajalla mitään.

Minä tulen kaikille uusille kuljettajille painottamaan kuljettajan raskaasta vastuusta. Me EMME voi vaikuttaa aikatauluihin, mutta yleiseen turvallisuuteen sitäkin enemmän. Samalla kyseenalaistan väittämät kysymyksellä “entä jos”… Entä jos jotain sattuu, entä jos jäät kiinni… jos jos ja jos… Sinä olet YKSIN! Sinä maksat SAKOT! Sinä kannat VASTUUN! Sinä kannat TAAKAN!

On täysin vastuutonta kaahata, kun siitä saatu hyötykin kertoo jo sen turhuudesta. Olet 1-2 minuuttia aikasemmassa, mutta silti olet myöhässä 5 minuuttia. Hyöty +-0. Valitettavasti tätä ei “ammattikuskit” suostu älyämään. Sen sijaan katsotaan kieroon niitä, ketkä eivät pysy ajassa. On minusta normaalia, että ruuhka-aikoina auto kiertää myöhässä. Mikään laki ei velvoita autoa pysymään aikataulussa.

Ja ASIAKKAALLA ei ole oikeutta tulla vaatimaan kuljettajaa soittamaan tai ajamaan ylinopeutta. Se on ASIAKKAAN oma VIKA! Tiheää vuoroväliä ei ole huvikseen suotu, joten ennemmin odottaa 30 – 60 minuuttia esim. junaa tai pikavuoroa kuin että jännitetään keretäänkö. Olen tämänkin joskus kokenut. Jos vuoroja ei käytetä, niin mitä tapahtuu? Hiljaisimmista vuoroista aletaan supistamaan.

Noh, en paasaa asiasta tämän enempää. Tässä jokaiselle mietittävää joka matkustaa tai on pyrkimässä kuljetusalalle.

Loppuun vielä video tekemästäni tutkimuksestani. Olkaapa hyvä!

Lisää artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.