Valikko Sulje

Tiistaipäivän mietteitä kuntouttavasta työtoiminnasta

Olen ollut kuntouttavassa työtoiminnassa melkein vuoden verran. Itsessänihän ei siis ole mitään vikaa: runko toimii ja järki kulkee.

Työkkärin tanttojen mielestä minussa kuitenkin jotain vikaa täytyy olla työttömyyden takia.

Varaa ei ole matkustella töiden perässä ja lainoja en rupea opiskelemista varten ottamaan. Noh, työkkäri ratkaisee ongelman: lakaistaan roskat maton alle…

Kuntouttava työtoiminta ei ole ollut ainoa tehoton palvelu jossa olen ollut. Olin keväällä 2014 “etsimässä” suuntaani työvalmentajan kanssa. Käytännössä tämä tarkoitti sitä että minun kyvyt työnhaussa kyseenalaistettiin täysin. Kaikki tehtiin ansioluettelosta työhakemukseen valmiiksi. Ei mene jakeluun. Tällainen vain passivoi nuoria kun ei tarvitse mitään tehdä ja kaikki tuodaan nenän eteen.

Noh, työttömyys jatkui ja sitten keväällä 2015 joudu… päästiin kuntouttavaan työtoimintaan. Valitettavasti aika oli kullannut muistot ja palasin paikkaan jossa olin aikoinaan ollut. Nopeasti tuli totuus vastaan ja tajusin että tästä tulee pitkä ja kivinen tie.

Työmarkkinatuen ja yhdeksän euron “kulukorvauksen” kera herrat teetättävät kaiken mahdollisen. Ei mene jakeluun myöskään se kyttääminen ja työkyvyn arvointi. Minuutin kun istut liian pitkään huussissa olet jo käytännössä työkyvytön. Yhdeksällä eurolla orjatöiden tekemiselläkö mitataan työkyky?

Tässä paikassa me kuntouttavan asiakkaat joudutaan muutenkin olemaan kuin tikut pskassa, nimittäin jos erehdyt kokoonpanopuolella keppejä tarrottamaan niin jo herrat tulevat vttuilun kera häätämään sinut ns. oikealle puolelle, vaikkei siellä olisikaan töitä. Missä siis maalaisjärki? Toki, kun miettii sitä, että täällä on myös vammasia niin kait se seura tekee kaltaisekseen.

Kehitysvammaiset tuovat myös oman mausteensa työskentelyyn täällä. Herra paappovat näitä ja kieltävät meiltä kurin ylläpidon. Kyllä saavat vammaiset henkilöt mölistä niin paljon kuin napa ruskaa. Monilla kuntouttavan asiakkailla alkaa jo pää leviämään kun mitään ei saa tehdä. Meille huudetaan ja v*ttuillaan jos/kun kielletään. Eikö työrauha merkitse mitään? Noh, sitten on sellaisia vammasia keillei ei uskalla sanoa mitään. Heti istutaan puhuttelussa. Nimim. henkilökunnan uunoilivat kiireeseen vedoten ja teloivat yhden asiakkaan jalan. Minä ajattattelin sitten kehottaa erästä vammasta varomaan. Ystävälliseen sävyyn sanoin. Tämä henkilö veti herneet nenään ja meni henkilökunnalle valittamaan. Puhutteluun jouduttiin. Noh, seuraavalla viikolla tämä samainen tyyppi meinasikin trukin alle jäädä kun henkilökunta kohelsi. En puutu. Ei ole tehtäni.

Onko tässä mitään järkeä?

Minulla on ehdotus päättäjille: kuntouttava nimikkeenä on halventava. Muutetaan nimike rampauttavaksi, sillä siltä tämä tuntuu… Noh, mitäs me työttömät tästä itketään. Menkää töihin.

Noh, loppukevennykseksi sitten tällainen: eräs vammainen asiakas yritti saada euron “palkankorotuksen” seitsemän euron työosuusrahaansa. Ei kuulemma saanut. Ei näköjään talo ole kepeistään saanut tarpeeksi rahaa jotta voisivat maksaa isompaa työosuusrahaa vammasille ilmaistyöntekijöilleen. Eihän tuota rahaa tarvitse nostaa kuin kahteentoista euroon asti.

Niin, ne ketkä eivät tiedä mikä työosuusraha on, niin pähkinänkuoressa se on 0-12€ per päivä. Siitä pois vielä mahdolliset ylläpitokulut… Jokainen vetäköön johtopäätöksensä…

Noh, en vatvo tätä tämän enempää. Jos joku tän vuodatuksen jaksoi lukea niin toivotan oikein hyvää tiistaita. Nauttikaa kauniista aurinkoisesta pakkaspäivästä kun viel voitte. Eiköhän Sipilä siitäkin keksi kohta jonkun veron repiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.