Valikko Sulje

Mielipide: Onko opiskelu sairasta bisnestä?

Tein mielipide Warkauden Lehteen keväällä 2015.

Olen tehnyt havaintoni viimeisen puolen vuoden sisällä. Ihmettelen suuresti nykypäivän tasoa ammattikoulutuksen suhteen. Olenko ainoa, jonka mielestä ammattikoulutus on sairasta bisnestä nykyään? Opetusryhmät kasataan väkisin rahankiilto silmissä ja näin ollen ryhmiin valitaan sellaiset henkilöt, joista saadaan eniten rahaa. Tekevät ja motivoituneet ihmiset jäävät näin rannalle. Opettajat valittavat laiskoista oppilaista vaikka he ovat itse ne valinneet. Tekopyhää? Laiskat oppilaat potkitaan vasta sitten ulos, kun heistä saadut rahat ovat tulleet valtiolta. Parhaimmillaan heitä ei potkita ollenkaan pois. Eikö pääsykokeissa pitäisi myös nähdä alaalle soveltuvimmat henkilöt? Havaitsin myös eräässä opetusryhmässä selkeän kahtiajaon: motivoituneet ja vähemmän motivoituneet opiskelijat. Onko oikein, että näitä opiskelijoita arvostellaan ”tasa-arvoisella” arvostelulla s, sk, hyl? Näin ollen luokan huonoin on samantasoinen kuin luokan paras. Onko tämä nyt sitten niin tasa-arvoinen järjestelmä? Ja jos tiettynä vuotena ei ole hakijoita, onko silloin mitään järkeä rakentaa opetusryhmää? Minä en todellakaan sano, että kaikilla aloilla on tämä ilmiö havaittavissa. Olen huomannut tämän ilmiön vain ”omalta” alaltani.

Lisää artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.