Valikko Sulje

Yleistäminen ei AUTA!

Ajattelin katkaista jo useamman kuukauden kestäneen hiljaisuuden.

Selatessani Facebookkia ja tiettyä politiikkaan yrittänyttä henkilö (jonka nimeä en nyt rupea tässä mainitsemaan…)
Suureksi harmiksi jälleen löysin pelkästään yleistävää tekstiä tukien varassa elävistä ihmisistä!

Okei. Sain eilen reilut 700 € työmarkkinatukea tililleni. Ihan mukava potti, ainakin näin alkuun. Toki mielelläni näkisin siinä puoltoista tonnia lisääkin ja tittelillä ”ihan oikea palkka”.
Kotona asuessani on helppoa laittaa kyseiset 700€ säästöön, mutta yksin jos asuisin, tilanne olisikin jo hieman tiukempi…

Nyt tähän päivään. Aamulla kuulin radiosta, että joku henkilö on jossain opiskelijalehdessä rehvastellut kykenevänsä elämään valtion tuilla ihan herroiksi mitään ponnistamatta. Nyt tämä kyseinen henkilö, jonka ”mainitsin” artikkelin alussa, on laukonut mielipiteensä:
Hänen mielestään KAIKKI tukien varoissa elävät ovat LUUSEREITA. Jopa minäkin. En suostu allekirjoittamaan tätä.
Asun paikkakunnalla nimeltään VARKAUS, ja täällä ei yksinkertaisesti ole mitään. Tämä ”kaupunki” yksinkertaisesti KUOLEE!
Erehdyin ysiluokalla kouluttautumaan täysin väärälle alalle (Työkkärin mielestä, itselläni on niin ristiriitaiset mielipiteet asiasta…), ja nyt lopputulos on se, että elän luuserina paikallisessa orjatyöpajassa valtion tuilla.
Okei, myönnetään: on se helppoa. Ei tarvitse pinnistellä mitään. Saa lorvia niin paljon kuin haluaa ja istua Facebookissa, Twitterissä tai vaikkapa ihan pornosivuilla niin paljon kuin haluaa. Ai että. Kokeilkaa. Suosittelen… 😉

Viikko sitten perjantaina kuulin jälleen juttua siitä, kuinka nuoret saadaan täysin eriarvoiseen asemaan keskenään. Nimittäin yhteishakuun on tulossa isoja muutoksia.
Ysiluokkalaiset, siis ne jotka ovat päättämässä peruskouluaan, pitäisi tietää mikä heistä tulee isona.
Leikitään leikkiä, että minä tietäisin mikä minusta tulee isona. Haluan vaihtaa alaa johonkin toiseen, jossa on töitä tarjolla. Esimerkiksi lähihoitajaksi. Oho, sainpas tietää, että eipäs minulla ole minkäänlaisia mahdollisuuksia. Minullahan on jo yksi koulutus, en minä tarvitse enempää. Minultahan löytyy media-assistentin paperit perstaskusta.

Oletetaan, että tämä ysiluokkalainen menee minne muut käskee tai muut menee. KA. 5,1234567890. Hän pääsee lukemaan itseään lähihoitajaksi. Hupsista! Hän huomaa, että on täysin väärällä alalla. Mikä eteen. Vaihdan alaa. Eipäs se olekkaan enää mahdollista, ei edes vaikka paikkoja olisikin. Ainoa vaihtoehto onkin se, että mennäänpäs kuntouttavaan työtoimintaan (ja toista vaihtoehto en edes muista!)
Opiskelut olivatkin sitten siinä. Enää ei tarvitse kouluun haaveillakkaan!

Eli, hän on täysin samassa tilanteessa kuin minä.

Tämä uusi hiano uudistus tarkoittaa siis sitä, että jos sinulta löytyy jo ammatillinen tutkinto, tai olet jättänyt kesken opinnot, sinun mahdollisuudet ovat todella MITÄTTÖMÄT päästä opiskelemaan mihinkään muuhun kuin AMK:hon.
Eli käytännössä ysiluokkalainen, jolla on ka 4,123456789, omistaa parhaimmat mahdollisuudet päästä ammatilliseen koulutukseen, kun se, jolle ainoa vaihtoehto olisi juuri kouluttautua uudelleen.

Otetaan kärjistetty esimerkki.
Minulla, Risto Holopainen, on ammattitutkinto, saan siitä leikisti yhden (1) pisteen.
Ysiluokkalainen, Matti Meikäläinen, jolle enemmän jälkkärit olivat tuttuja kuin itse koulunkäynti, saakin leikisti kaksikymmentä (20) pistettä.
Pisteisiin tietenkin tulee lisäksi erillaisia lisiä (Huom. käytän kevään 2013 opasta!)

PisteetRisto HolopainenMatti Meikäläinen
Pohjapisteet:
Koulumenestys:
Painotettavat:
Työkokemus:
YHTEENSÄ:
1 piste
10 pistettä
5 pistettä
3 pistettä
= 19 pistettä
20 pistettä
4 pistettä
2 pistettä
1 piste
= 27 pistettä

Siispä Matti Meikäläinen valittiin minun sijastani opiskelemaan lähihoitajaksi.
Esimerkki oli kärjistetty ja en todellakaan tiedä mitenkä tuo pistelasku tulee muuttumaan kevään 2014 yhteishaussa, mutta käytännössä se tarkoittanee tätä, että peruskoulun päättävät saavat kohtuuttoman määrän pisteitä, verrattuna meihin, joilla on jo tutkinto ja intoa opiskella uudelleen!

Minua oli jo pitkään alkanut kiinnostamaan uudelleen kouluttautuminen, mutta nyt se on täysin turhaa, koska mahdollisuuteni päästä mihinkään ammatilliseen koulutukseen valuivat kuin jööti viemäristä pitkin.

Pointtini on varsin epäselvä, oletan.
Eli pointtini oli siis se, että nuoria yritetään saada työelämään, mutta lähes joka paikassa on tilanne se, että ei haluta, koska nuori ei omista pätevyyttä tai edes työkokemusta. Kouluttatuminen (uudelleen tai peruskoulusta suoraan) olisi järkevintä, mutta sitten joku älykääpiö jossain hevonkuusessa keksii tämmöiset säännöt ja kuinkas käykään?
Nuorilla ei ole mahdollisuuksia työmarkkinoilla. Eläkeikä nousee, nuoret syrjäytyy. Ymmärrän täysin joitakin nuoria, jotka ovat luovuttamassa. Hallituksemme tunkee rahaa Kreikkaan ja upottaa S/S Suomea vielä kiihtyvämmällä tahdilla.

Sanon suoraan, että kyllä tässä alkaa pikkuhiljaa olla itsekkin aika luovuttamispisteessä. Ei tästä tule v*ttuakaan.

Ja sitten joku tällainen mitätön, keskinkertainen ÖYKKÄRI laukaisee mielipiteensä, että nämä henkilöt ovat (KAIKKI) luusereita!
Hellanlettas jos hallitus vaikeuttaa nuorten asemaa, niin kait niitä ”luusereitakin” sitten tulee. Toki joukkoon mahtuu niitäkin, jotka eivät viitsi tehdä mitään, kun kaikki on tuotu nenän eteen. Mutta kyllä näistä SYRJÄYTYNEISTÄKIN löytyy ihan kunnia kansalaisia! Asiat EIVÄT ole niin MUSTAVALKOISIA!

Lisää artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.