Valikko Sulje

Halpaa ja hyvää ei ole. Ei edes ilmaista!

Hyvähän on osata säästää, mutta tietyissä asioissa se ei menettele.

Tarinoidaan hetki jos toinenkin:
Yritys ”X” haluaa sivuston itselleen. Tulee ongelma. Yrityksellä ei ole rahaa kertynyt kovinkaan paljoa.

He kyselevät eri mainostoimistoilta/ yrittäjiltä palveluita, mutta mikään ei tunnu kelpaavan.

Miksi?
Mainitsin ongelman, raha. Oletetaan että sivusto maksaa 1.000 euroa. Siinä on yritykselle ”X” liian monta nollaa. Ja yksi ykkönenkin taitaa olla liikaa.

Yritys ”X” löytää jostain kaverin, joka tekee ilmaiseksi, jolle hän sanelee tiukat ehdot. Tinkimisvaraa ei ole.

Noo, kaveri tekee sivuston ilmaiseksi, ja ihan näyttävän sivuston tekeekin kaikkine tekniikkoineen päivineen.

Tulee seuraava ongelma. Sivusto pitäisi siirtää koko kansan näytille, eli internettiin.

Webhotelleita on paljon. Niin ilmaisia kuin myös maksullisiakin. Eihän siinä ongelmaa pitäisi olla kun on valinnanvaraa. Esteen muodostaa se surullisen kuuluisa hinta. Yritys ”X”:n edustaja ei tietenkään ymmärrä internet-asioista mitään, hän haluaa vain sivut mahdollisimman halvalla. Mieluiten ilmaiseksi, joten hän vaatii suunnittelijaa hommaamaan tilat ilmaiselta webhotellilta.

Suunnittelija tekee työtä käskystä ja hommaa tilat ilmaiselta hotellilta ja siirtää sivut sinne.

Vähän ajan päästä Yritys ”X”:n edustaja soittaa suunnittelijalle ihan vain v*ttuillakseen siitä, miksi sivusto ei näy Googlen hakutuloksissa kärkipaikoilla, tai sitten ihan vain sen takia, että sivusto ei toimi oikein. Ilmaisten webhotellien suola.

Niimpä. Halpaa ja hyvää kun ei ole, kuten ei myöskään ilmaista.

Toki ylläoleva tarina oli vain esimerkki. On varmasti myös niitäkin asiakkaita, jotka kuuntelevat ja ottavat suunnittelijalta vinkkejä vastaan avoimin mielin.

Houkutteleva ”Free Web Hosting”
Ymmärtäähän sen, että teksti ”Free Web Hosting” houkutta. On se minuakin houkutellut monta kertaa. Ja monta kertaa olen langennut….

Mutta, kolikolla on kääntöpuolensakin. Monesti kyseiset palvelut tarjoavat sekä ilmaisia, kuten maksullisia palveluita. Ilmaiset palvelut webhotellin palveluista ovat vain karvalakki versioita niiden maksullisista palveluista. Esimerkiksi, ilmaisilla palveluilla ei ole minkään tasoista tukea, jos ongelmatilanteita tulee. Samalla oikeudet ovat rajallisia. Tilaa on olematon määrä, domaineja saa olla vain tietty määrä yms. tai sitten se, että sivusto ei toimi kunnolla.

Muistan takavuosilta tilanteita, jossa olin juuri ladannut jonkun kuvan tai tiedoston palvelimelle, sivusto meni hetkellisesti alas.

Miksi näin kävi? Vain sen takia, koska joku kyseisen webhotellin työntekijä kävi erikseen manuaalisesti tarkastamassa sen minun lisäämäni kuvan, että onko siinä mitään asiattomuuksia.

Ja monesti koko sivusto saattoi olla muutamasta minuutista ihan muutamia kymmeniä minuutteja alhaalla. Tuntia ei ihan tainnut kuitenkaan olla. En muista.

Myös yksi v*tus käyrän nostaja oli se domain. Jokaisella sivulla on domaini. Esimerkiksi www.mtv3.fi tai www.yle.fi. Domaini, eli verkkotunnus, on siis se, minkä kirjoitat hakukenttään eli oletus on www.minunsivu.fi (tai mikä ikinä onkaan, .com, .org, .eu, .xxx jne.)

Ilmaisten webhotellien on pakko saada lisätä oma osuus domainiin, jonka johdosta domaini saattaa näyttää tältä www.minunsivu.tama.on.1.taysin.ilmainen.2.domaini.3.tata.koodia.on.vaikea.muistaa.eix.jee.org

Menet kaverillesi sanomaan kyseisen osoitteen, miten käy? Muistaako kaveri sitä. Ei! (Tai jos muistaa, niin nostan hattua…)

Niin, kumpi se nyt on mukavampi lukea ja helpompi muistaa?

Yksinkertaisempi domaini, vai tuo sanahirviö? Valitse itse.

Sitten suurin, muttei vähäisin (Ihan pakko oli lisätä tuo virke…) on sijoittuminen Googlen hakutuloksissa. Googlen hakutuloksissa sijoittuminen on varsin mielenkiintoinen maailma, jota itsekkään en vielä ole ymmärtänyt.

Olen kuitenkin kuullut/ lukenut, että Google saattaa estää monia ilmaisia webhotelleita näkymästä tuloksissaan (Jos olen väärässä, korjatkoon joku!) Tai jos löytyy hakutuloksissa, saatat olla vasta sivulla 125 ja ihan alimmalla rivillä. Toki siihenkin on monia syitä…

Ihmiset yleensä katsovat vain sen ensimmäisen sivun.

Tämän artikkelin olisi varmasti voinut vähän lyhyemminkin kirjoittaa.

Eli, jos olet teetättämässä itsellesi tai yrityksellesi internet-sivustoa, suosittelen/VAADIN, että kierrä kaukaa kaikki houkuttelevat ilmaiset tarjoukset.

Älä ajattele/katso sitä hintaa. Okei menetät sillä hetkellä sen tuhat euroa, mutta saat varmasti sen rahan moninkertaisena takaisin. Aikaahan siinä saattaa mennä, mutta oikeilla työkaluilla saat sen rahan varmasti niin nopeasti takaisin kuin mahdollista. Ja mikä parasta, saat niitä asiaikkaita ja sitä kautta taas sitä nimeä!

Tämä kaikki koskee myös samalla kaikkia niitä graafisen alan palveluita/ tuotteita, ei pelkästään internetsivuja. Esimerkiksi yritystunnuksista ja ilmeistä aina ihan painomateraaleihin kuten julisteisiin, ilmoituksiin yms. mainoksiin.

Suosittelen, että jos ei ole rahaa juuri sillä hetkellä hommata itselleen graafisen alan palveluita niin SÄÄSTÄ!

Jos et viitsi yrityksellesi kunnollista palvelua hommata, joudut mahdollisesti maksamaan siitä moninkertaisen hinnan pelkästään sen takia, kun tuo tarjosi ilmaisia palveluita tai tuolta löytyi ilmainen webhotelli. Ja mikä pahinta, et saata ikinä saada itsellesi niitä ASIAKKAITA!

Lisää artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.